Все повече общини в страната вече са в транспортна криза. Новата година

...
Все повече общини в страната вече са в транспортна криза. Новата година
Коментари Харесай

Транспортна криза удари общините

Все повече общини в страната вече са в транспортна рецесия. Новата година стартира с всеобщ отвод на публичните превозвачи да обслужват градските и междуградските линии, така като разходите по тази активност са по-големи от приходите. За кметовете, това е изключителна обстановка, в която всеки би трябвало да се спасява сам. Задачата е усложнена, поради неналичието на бюджет. От Сдружението на общините упорстват за финансова поддръжка от страната, защото към този момент става дума за обществена услуга. 

Повечето от общините в област Пазарджик са в транспортна рецесия, така като фирмите прекратиха договорите си. По места кметовете незабавно оповестиха нови публични поръчки, само че искащи няма. В сходна обстановка са общините Брацигово, Велинград, Белово, Септември, Ракитово. Най-засегнати са учениците и възрастните хора, оповестява БНР. 

Кметът на Пещера Йордан Младенов разяснява, че има абдикация от страна на страната по този проблем:

" Трябваше да се вземе решение на национално равнище за поддръжка на автобусните превозвачи, с цел да не се стига до това състояние ". 

Към момента кметовете са с вързани ръце: 

" Община Пещера най-вероятно ще минем към общинско дружество или звено, което да прави транспорт по съществени линии, най-много да транспортира учениците ", посочи Младенов и заяви, че от Министерството на образованието доста скоро ще им бъдат предоставени два рейса, с които ще бъдат превозени до учебните заведения в Пещера децата от близките села.

" Един различен проблем обаче към момента търси решение - децата, които пътуват към регионалния център Пазарджик, които учат в гимназия там. Те също не са малко. Най-вероятно ще преминем към вид за закупуване на общински рейсове и с тях да се прави цялостната услуга. Децата да отиват на учебно заведение, а и възрастните, които работят там, да пътуват с този публичен превоз ", сподели още кметът на Пещера.

С неналичието на бюджет обаче закупуването на рейсове е голямо предизвикателство за общините.

Проблемът е издигнат и от Сдружението на българските общини, уточни Младенов:

" Това е народен проблем и се трансферира към все по-големите общини, които нямат превоз. Трябва да се промени схемата за финансиране на междуградския превоз.... Трябва да има закрепено субсидиране на целия превоз, с цел да го има. Ако желаеме да го има. Иначе всеки ще се избавя самичък по общините и няма да има национална транспортна карта ". 

Според кметовете страната би трябвало да разбере, че транспортът в общините към този момент е обществена активност, обвързвана с образованието и опазването на здравето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР